Mikä tää juttu on?

Mistä toi on? on strippisarjakuva, jota julkaistaan turkulaisessa Aamuset-kaupunkimediassa. Sarjakuvan nimi viittaa kysymykseen, joka (mahdollisesti) herää lukijan mielessä viimeistä ruutua lukiessa: sieltä nimittäin löytyy aina lyriikkalainaus tunnetusta suomenkielisestä pop-, rock-, rap- tai iskelmäkappaleesta.

Kuka tätä tekee?

Lappi_&_Lappi

Pariskunta Lappi & Lappi, eli piirtäjä ja käsikirjoittaja Katariina Lappi ja käsikirjoittaja Ilkka Lappi. Kestääkö avioliitto yhteisen strippisarjakuvan tekemisen? Vain aika näyttää.

Teistä en tiedä, mutta hahmojen nimissä on jotain tuttua…?

Nekin ovat lauluista! Petri Ruusunen on tuttu Anssi Kelan kappaleista Puistossa ja Petri Ruusunen, Pia Laineen nimi on lainattu Gösta Sundqvistin (Leevi and the Leavingsin nokkamies) kappaleesta Laineen Pia. Göstaa on kiittäminen myös Camilla Jurvasen nimestä, joka on saksittu versio Laura Jenna Ellinoora Alexandra Camilla Jurvanen -kappaleen näyttävästä nimirotlasta.

Harrin nimi on bosnittu Samuli Putron Zen Café -tuotantoon kuuluvasta Harri-kappaleesta, Elisa on nyökkäys Sir Elwoodin Hiljaisten Värien laulaja-kitaristi Juha Lehden kappaleelle Elisa ja Irmeli on kunnianosoitus J. Karjalaisen Irmelille.

Kannattaa huomioida, että sarjakuvan hahmot ovat lainanneet ainoastaan nimensä näistä kappaleista: Petri ei ole ollut kuusitoistavuotiaana koniin koukussa, ja Elisan tulevaisuus on toivottavasti kaimaansa valoisampi (Harri tosin on tehnyt joskus itsestään pellen).

Hahmot ovat myös autuaan tietämättömiä siitä, että laukovat itse biisilainauksia: ilmeisesti heidän todellisuudessaan kukaan ei ole koskaan keksinyt tehdä suomenkielistä kevyttä musiikkia.

Mitä mieltä teidän lainaamanne artistit ovat tästä hommasta? Tehän vaan nyysitte ideat muilta!

Toivomme hartaasti, että kaikki lainaamamme lauluntekijät suhtautuvat positiivisesti sarjakuvaamme, sillä me suhtaudumme heihin vain ja ainoastaan pelonsekaisella kunnioituksella. Lainaaminen ei ole luovassa työssä luvatonta, kunhan materiaalilla tekee jotain omaa. Kiitämme joka stripissä sanoitusten tekijää ja korjaamme tarvittaessa väärin kuultuja sanoja tai virheellisesti kohdennettuja kiitoksia.

Käymme vakoilemassa tekijätietoja kirjastojen ylläpitämästä (kuinka sopivaa!) Fono-tietokannasta. Väärin kuulluista sanoista kannamme itse vastuun, sori jo etukäteen! Täydelliset tekijätiedot jo julkaistuista stripeistä löytyvät tältä sivustolta kohdasta Lainaukset.

Jes, homma hanskassa! Miten teihin saa yhteyttä, jos haluaa kehua/pilkata strippejä?

Sähköposti kulkee! Osoite on kirjasto.terasrautela(ät)gmail.com. Lisäksi Mistä toi on? vaikuttaa Facebookissa ja Instagramissa (@mistatoion), sielläkin voi lähestyä meitä viestitse. Kaikki palaute on erittäin tervetullutta, jopa suotavaa!